Prva faza rekonstrukcije tvrđave Fetislam biće završena do kraja oktobra

KLADOVO – U ovom trenutku na tvrđavi Fetislam u toku je rekonstrukcija utvrđenja koja se realizuje kroz dva projekta, a ukupna vrednost radova iznosi preko 420.000 evra iz programa IPA prekogranične saradnje sa učešćem opštine Kladovo.

Jedan je vezan za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju malog utvrđenja. Pošto se radi o konzervatorskim radovima, stalno su prisutni ljudi iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša i arheolozi koji u toku konzervacije moraju da vide da li je tu još nešto pronađeno od nekih materijalnih dokaza o postojanju civilizacija koje su nekada bile stanovnici Fetislama, a drugi je projekat koji je finansiran od strane Ministarstva privrede i Opštine Kladovo. To je projekat koji je vezan za izgradnju infrastrukture u tvrđavi Fetislam, odnosno vodovodne, kanalizacione i električne mreže i ti radovi će biti gotovi do kraja oktobra“, kaže Nevenka Boldorac, šef Kabineta predsednika Opštine Kladovo i dodaje da će u novembru biti potpisani ugovori sa izvođačem radova i za treću fazu rekonstrukcije, a povodom toga su i predstavnici GIZ-a nedavno posetili Kladovo.

Predstavnici nemačke organizacije za međunarodnu pomoć i saradnju, prilikom posete pričali su sa predstavnicima Opštine Kladovo o realizaciji aktivnosti koje prethode raspisivanju javnih nabavki za izvođenje radova na rekonstrukciji i sanaciji ulazne Varoš kapije sa bedemima i lagumima, ulaznoj kapiji sa drvenim mostom u Mali grad i letnjoj pozornici sa delom zidina koje se nalaze prema Dunavu i dve Dunavske kule.

Konzervacija i restauracija samog utvrđenja paralelno se odvija sa infrastrukturnim radovima u utvrđenju. Dobar deo radova biće završen do kraja ove građevinske sezone, a kompletan završetak radova očekuje se do početka turističke sezone naredne godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *