Prvi Festival izvornog stvaralaštva u Metovnici

0

Devet kulturno umetničkih društava iz istočne Srbije predstavilo se sinoć na prvom Festivalu izvornog stvaralaštva koji je održan u Metovnici pored Bora. Pod pokroviteljstvom Grada Bora više od 400 učesnika prikazalo je bogatstvo tradicije, pesme i igre sela iz kojih dolaze.

BOR – U mesnoj zajednici Merovnica u Boru održan je prvi Festival izvornog stvaralaštva, na kome je osim KUD-a „Polet“ iz Metovnice, koji je bio domaćin, učestvovalo još osam kulturno umetničkih društava iz Gamzigrada, Nikoličeva, Osanice, Halova, Valakonja, Sumrakovca, Boljetina i Majdanpeka.

Festival je bio revijalnog karaktera, a počeo je svečanim defileom učesnika i zajedničkim kolom. Nakon toga u Domu kulture u Metovnici festival je svečano otvorio Boban Stojanović, pomoćnik gradonačelnika Bora.

U zvaničnom delu svi KUD-ovi izveli su program sastavljen od spleta narodnih igara ovog kraja, izvornih pesama i numera na tradicionalnim instrumentima.

Očekuje se da festival i narednih godina nastavi da traje, a cilj je očuvanje tradicije i jezika vlaškog naroda koji živi na ovom području. Organizatori su bili Mesna zajednica Metovnica, KUD „Polet“ i borski Centar za kulturu, a pokrovitelj Grad Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *