Prvi književni matine u borskoj Gimnaziji

BOR- U sklopu projekta „Štivo: izvođenje književnosti sa mladima za mlade“ u dvorištu Gimnazije „Bora Stanković“ u Boru organizovan je književni matine sa Bojan Marjanovićem, autorom romana „Sutra ćemo“ i zbirki poezije „Poezija politika, pornografija“ i „Između dva rata“. On je govorio stihove i o svom radu pričao sa mladim gimnazijalcima.

Ovo su veoma važne inicijative škole. To je ustanova u koju mladi dolaze, ukrštaju se različita interesovanja i ako se na neki drugi način „uglavi“ književnost, a ne samo za ocenu, onda je to veliki uspeh. Pravi put je dolaziti kod njih i razgovarati njihovim jezikom“, rekao je Bojan Marjanović, pisac.

Predstavljanje jednog od tri mlada pisca organizuju i vode sami učenici u saradnji sa mentorom Violetom Stojmenović iz Narodne biblioteke. Ciljevi projekta, između ostalih, su približavanje savremene književnosti mladih autora mladim Boranima i podsticanje interesovanja srednjoškolaca za književnost i čitanje.

Osim Bojana Marjanovića, u okviru projekta „Štivo“ učenicima Gimnazije predstaviće se tokom septembra i pisci Stefan Janjić i Maša Seničić. Projekat je finansijski podržao Grad Bor, a sprovodi ga Asocijacija za razvoj Bora u saradnji sa Narodnom bibliotekom.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.