Pšenica u dobrom stanju

BOR – Prošle godine setva se i na području borskog okruga odužila, tako da se i pšenica nalazi u različitim fazama razvoja od nicanja do bokorenja. Na nekih 70 odsto  zasejanih njiva je u odličnom stanju, dok ostatak kasni sa razvojem. Na sreću nisu bili jaki mrazevi ili su kratko trajali tako da je pšenica samo mestimično požutela.

„Kod mene je pšenica u fazi bokorenja,jer sam je već u oktobru zasejao i zadovoljan sam kako izgleda“, kaže Novica Velkanović iz Šarbanovca.

Sada sledi prva prihrana pšenice. Poljoprivrednim proizvođačima se  preporučuje da ovu meru nikako ne izostave, jer se time obezbeđuje veći prinos i bolji kvalitet zrna. U skladu sa ovom preporukom već za neki dan Novica Velkanović će prihraniti pšenicu .

„Pšenicu ću prihraniti uskoro iako padne sneg, jer bez ove mere nema ni dobrih prinosa“, dodao je Velkanović.

Novica Velkanović smatra da se više isplati uzgoj kukuruza, jer postiže bolju cenu na tržištu. Kilogram pšenice u Srbiji trenutno košta između 16,5 i 18 dinara, što nikako poljoprivredniku ne može da vrati uloženo. Realno je, kaže on, da i ona dostigne neku cenu od dvadesetak dinara za kilogram. Zbog niske cene na međunarodnom tržištu i u Srbiji je u januaru izvoz pšenice  naglo opao.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3psrcc“ allowfullscreen ]
Pšenica u dobrom stanju, 01. februar 2016… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *