Radionica o bezbednosti i zdravlju na radu u Majdanpeku

MAJDANPEK- Iako je od 1985. godine broj profesionalnih bolesti u Srbiji prepolovljen i dalje se gotovo svaki treći nadzor inspekcije rada završi rešenjem koje svedoči o nepoštovanju odredbi zakona i neprimenjivanju  mera bezbednosti,  a bezbednost i zdravlje zaposlenih postaju tema tek kada se nešto desi. Ovo se, između ostalog, čulo na današnjoj radionici u Majdanpeku, u okviru drugog ciklusa projekta usmerenog na obuku zaposlenih i sindikalnih aktivista o zdravlju i bezbednosti na radu, koji  Savezi samostalnih  i sindikata  Nezavisnost realizuju uz podršku  Američkog centra za radničku solidarnost.

“Osim sedam radionica koje su od 2016. održane u Beogradu, predviđena je obuka u još šest gradova, među kojima je i Majdanpek. Ono do čega smo došli u dosadašnjoj realizaciji projekta je da  je stres jedan od vodećih faktora oboljevanja radnika”, istakla je Dragana Petković Gajić, iz MO VSSS Beograd.

“Jedan od načina da se negativne posledice po zdravlje ljudi i povrede na radu smanje jeste bolja saradnja između sindikata, poslodavaca i inspekcije rada, kao i revitalizacija  službi medicine rada”, naglasio je na skupu u Majdanpeku prof. dr Jovica  Jovanović, sa Medicinskog fakulteta u Nišu, dodajući da je  pre 2007. godine u Srbiji bilo 800 specijalista medicine rada, ali su se oni uglavnom bavili poslovima izabranog lekara, a manje preventivnom zdravstvenom zaštitom na radu.

Radionica o bezbednosti i zdravlju na radu u Majdanpeku, 25.maj 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *