BOR – Obeležavanje Dana rudara i Dana Rudarsko topioničarskog basena Bor počelo je uobičajno, rudarskom budilicom. Na kopovima u Boru i Majdanpeku, u borskoj jami, flotacijama i u topionici, proizvodnja, bez obzira na praznik ne staje. Cilj je stići do planirane količina rude, raskriti rudna ležišta i obezbediti dovoljno koncentrata bakra, time i zaradu. U borskoj Jami uslovi za rad su bolji u odnosu na prethodne godine, ali su i dalje teški.

Na površini teški kamioni, bageri i buldožeri svakodnevno uklanjaju hiljade tona iskopina. Deo je ruda koja se prerađuje, a deo raskrivka čije je uklanjanje neophodno da bi se stiglo do novih ležišta rude. Ovo su moćne mašine, ali rad sa njima, uz kvalitetnu obuku, nije težak kažu rudari.

Radimo non stop, bez obzira na vremenske uslove ili praznike. Takav je posao. Mnogo toga se promenilo i poboljšalo u poslednjoj deceniji, sada imamo nove mašine, teške kamione sa klima uređajima, koji su sigurniji i jednostavniji za rad.“ – kaže Dejan Adžić, vozač teških kamiona na površinskom kopu Veliki Krivelj RTB-a Bor.

„Iz rudarske sam porodice, moj otac je vozio bager, deda radio u jami. Sa novim mašinama je mnogo lakše raditi. Naravno borimo se sa prašinom, hladnoćom, ali mnogo lakše. Za razliku od ostatka Srbije, zadovoljni smo zaradama. Posao jeste težak i zahtevan, ali uz dobru obuku sve teče bez problema.“- naglašava bagerista Aleksandar Maletić.

Posao koji rudari obavljaju je težak i zahtevan. Za Dan rudara njihova najveća želja je da održe proizvodnju, jer samo na taj način sebi, svojim porodicama, time i građanima istočne Srbije mogu da obezbede sigurnu budućnost.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x30llk1″ allowfullscreen ]
Radno i za Dan rudara, 06. avgust 2015. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *