Radno vreme u zavisnosti od temperature

0

BOR-U Boru, kao i u ostalim gradovima, ovih dana  su velike žege,  temperatura tropska, u najtoplijem delu oko 35 stepeni. I što najviše brine građane i zaposlene meteorolozi ovoga leta najavljuju velik broj takvih dana. Iz resornih ministarstava upozoravaju poslodavce i radnike građevinskih i putarskih firmi kao i svih javnih preduzeća da poštuju mere bezbednosti, pridržavaju se propisa, koriste zaštitnu opremu i da prave pauze u najtoplijem delu dana.  

„Nije nam prva godina i mi se dobro pripremimo za ovakvo vreme. Kada je temperatura viša od 40 stepeni obustavljamo rad . Trudimo se da zaposleni ne budu ugroženi, jer nam trebaju i za sutra“, kaže vlasnik jedne od građevinskih firmi koja je ovih dana angažovana u Boru.

U Javno komunalnom preduzeću Treći oktobar ,uglavnom ,se pridržavaju ovakvih preporuka. Radno vreme je usklađeno sa spoljnom temperaturom , tako da zaposleni rade u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima.

„Moramo da radimo, imamo opremu i ovih dana radno vreme nam je skraćeno“, kaže radnik JKP Treći oktobar

U Boru još uvek nisu postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovorni kažu od sutra. Za to vreme borani se rashlađuju na jedinoj česmi u gradu, u hladovini , odlaze na vikendice i ,uglavnom, izbegavaju najtoplije delove dana.

Leta su sve vrelija, pa su i klima uređaji  neophodni, što naravno utiče i na potrošnju električne energije .U borskoj opštini  potrošnja je povećana za oko pet odsto, što je, kažu odgovorni u Elektrodistribuciji Bor uobičajeno za vreme velikih vrućina. To ne ugrožava stabilnost distributivne mreže, međutim ugrožava novčanike. Primera radi klima od dva kilovata koja se koristi u proseku pet sati dnevno, na mesečnom nivou potrošiće od 150 do 200 kilovat-sati struje, a to košta od 2.000 do 3.000 dinara.

Radno vreme u zavisnosti od temperature, 28. jun 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=ci5H_g9NvO0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *