BOLJEVAC – Poslednjih godina mnogi stočari, nezadovoljni statusom ove poljoprivredne grane, smanjuju stočni fond, a neki čak zatvaraju farme. Na sreću postoje i stočari koji imaju i drugačija iskustva, a jedan od njih je Dragi Nekšanović iz boljevačkog sela Osnić koji je broj grla značajno povećao.
Dragi Nekšanović iz Osnića, sela u boljevačkoj opštini, stočarstvom se bavi više decenija i kao retko koji stočar zadovoljan je uspehom u zadnje dve godine. Broj grla je povećao za desetak i sada ih na farmi ima blizu trideset, uspeo je da obnovi i mehanizaciju i što je najvažnije obezbedi porodici dobar život.
„U stočarstvu nema radnog vremena, radi se po 24 sata 365 dana i samo radom možete da uspete“ – kaže Nekšanović.
Osim velikim radom ovakav uspeh Nekašanović je postigao zahvaljujući i dobroj ceni mleka. Svakodnevno zaječarskom Imleku isporučuje 260 litara mleka ekstra kvaliteta.

„Cena mleka je nikad bolja za litar, dobijem 48 dinara. Sa takvom cenom uspevam da pokrijem troškove, ali i da zaradim“
– pohvalio se Dragi Nekšanović.
 
Iako je godina za ratarstvo bila loša, Dragi Nekšanović je uspeo da obezbedi i dovoljno kvalitetne hrane za stoku. Ima sopstvenih 12 hektara, a još 40 je uzeo u zakup.
„Ne ponovila se prošla godina. Presejavali smo mnoge njive i sa takvim ulaganjima mogli smo da imamo hranu u naredne tri godine. Ali šta je tu je, važno je da smo opstali“ – dodao je na kraju ovaj vredan stočar iz Osnića.
S obzirom na postignut uspeh, Dragi Nekšanović planira da sagradi novu savremenu farmu za još četrdesetak grla, ali pod određenim uslovima. Prvi je da država nastavi da daje subvencije i povoljne kredite, ali i da se njegov sin koji završava poljoprivredni fakultet vrati na selo.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ezx5g“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.