Rana dijagnostika ključ izlečenja od limfoma

BOR – Kao i u svetu i u našoj zemlji broj obolelih od limfoma raste. Rano dijagnostikovanje ove specifične maligne bolesti limfnog tkiva, ključ je izlečenja koje je u zavisnosti od vrste maligniteta moguće u 90 do 100 odsto slučajeva, podsećaju lekari na Svetski dan borbe protiv ovog oblika karcinoma sve učestalijeg i u Borskoj opštini.

Od limfoma – zloćudnog tumora limfnog tkiva, petog najučestalijeg maligniteta na svetu, u Borskoj opštini godišnje oboli od 10 do 20-tak ljudi. Pripada grupi kancera koja ne može biti prevenirana, jer uzrok kao kod većine karcinoma nije poznat”, kaže dr Svetlana Golubović Šuput, specijalista interne medicine – hematolog Opšte bolnice Bor.

Ako se pravovremeno i tačno dijagnostikuje, limfom se može izlečiti, pa je zato važno na vreme prepoznati simptome.

“Simptomi limfoma su: malaksalost, noćno znojenje, blago povišena temperatura, uvećanje limfnih žlezda (najčešće na vratu, pazuhu i preponama), kašalj, gubitak daha, neobjašnjivi gubitak težine, svrab i osip. U slučaju da pacijent primeti neke od ovih simptoma, neophodno je da se  odmah javi lekaru” kaže dr Svetlana Golubović Šuput, specijalista interne medicine – hematolog Opšte bolnice Bor.

Limfom se dijagnostikuje patohistološkom analizom obolelog tkiva. Radi otkrivanja stepena proširenosti bolesti radi se i radiografija pluća, ultrazvučni pregled, skener ili magnetna rezonanca. Nakon dijagnostifikovanja limfoma pristupa se lečenju, čija uspešnost zavisi od vremena otkrivanja bolesti.

“Rano otkrivanje bolesti izuzetno doprinosi izlečenju, kod Hočkinsovog limfoma moguće je u 100 odsto slučajeva, a u slučaju nehočkinsa uspešnost lečenja je 90 odsto”, kaže dr Svetlana Golubović Šuput, specijalista interne medicine – hematolog opšte bolnice Bor.

Iako uzroci limfoma nisu poznati najnovije studije pokazuju da pušenje i gojaznost, kao i česta izloženost pesticidima i hemikalijama, povećavaju rizik od oboljevanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.