Rana dijagnostika raka dojke u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ u okviru Odeljenja za specijalističko-konsultativne preglede i dijagnostičku obradu nalaze se kabinet za vaskularnu , kardiološku i elektromioneurološku dijagnostiku, kao i specijalistička ambulanta i biohemijska labartorija. Zahvaljujući modernim aparatima i stalnoj edukaciji lekara, sada je osim anatomskog pregleda dojke moguć detaljniji pregled koji uključuje i analizu prokrvljenosti, što olakšava ranu dijagnostiku raka dojke.

Ostvarili smo saradnju sa jednim od vrhunskih stručnjaka, prim. dr Žikom Dinićem, patologom koji je u dosadašnjem radnom veku uradio više od 400 hiljada pregleda dojki. Uz pomoć kvalitetnih aparata koje mi imamo i znanja ovog stručnjaka u velikoj meri će biti olakšana rana dijagnostika raka dojke i u Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“. Sama patologija i porast broja obolelih od tog karcinoma, brzina maligniteta i metastaze koji se javljaju, ukazuju da je vreme faktor presudan kod karcinoma dojke. Mamografija i ultrazvučni pregled daju samo anatomski snimak neke promene koji nam pruža oko 60 do 70 procenata sigurnosti da li je promena maligna ili benigna. Postoji i dodatni pregled koji prim. dr Žika Dinić radi, to je utvrđivanje nivoa prokrvljenosti uočene promene na dojci, taj indeks vaskularizacije ukazuje na aktivnost  tumorozne promene, što je jako bitan podatak za postavljanje dijagnoze i lečenje„, kaže dr Rade Kostić direktor Specijalne bonice za rehabilitaciju „Gamzigrad“.

Broj obolelih žena od karcinoma dojke je u porastu, pa je rana dijagnostika jedan od primarnih faktora za adekvatno lečenje , odnosno pravovremenu reakciju, ističe dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Gamzigrad“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.