Raspisan javni poziv za dodelu subvencija pčelarima

BOR,SLATINA-Grad Bor je raspisao javni poziv za dodelu subvencija u pčelarstvu. Od ukupno 20 miliona, koliko je namenjeno u ovoj godini za podsticaje u poljoprivredi, pčelarima pripada tri miliona i 500 hiljada dinara. Upravo zahvaljujući subvencijama i broj pčelara na području Grada Bora se povećava.

„Subvencije za nabavku opreme gradska uprava subvencioniše sa 60 odsto vrednosti kupljene robe, a maksimalan iznos po pčelaru je 70 hiljada dinara. Javni poziv za nabavku opreme trajaće do utroška sredstava, a lekova biće raspisan u septembru“, naglasio je Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Osim stočartstva i voćarstva poslednjih godina i pčelarstvo je vodeća grana poljorivrede u borskim selima. Pčelar iz Slatina Nebojša Buzej ima stotinak košnica i izuzetno je zadovoljan subvencijama koje daje Grad Bor. Ove godine će konkurisati za kupovinu košnica.

Kad kupite opremu za sto hiljada i neko vam vrati 60 hiljada dinara je veoma značajno za pčelare.Ja sam prošle godine kupio auto prikolicu, ove ulažem u košnice“,rekao je Nebojša Buzej, predsednik Udruženja pčelara u Slatini.

Javni poziv za nabavku pčelarske opreme trajaće do utroška sredstava, a kupovinu lekova i prihranjivanje  biće raspisan u septembru. Procenjuje se da na području Grada Bora oko 500 pčelara ima više od hiljadu košnica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.