Razmena merkantilne za semensku pšenicu

BOR,BORSKI OKRUG-U cilјu pomoći primarnoj polјoprivrednoj proizvodnji , Republička direkcijia za robne rezerve  za potrebe jesenje setve, omogućava razmenu sertifikovane semenske pšenice za merkantilnu. Paritet je kilogram semenske za 1,8 kg merkantilne pšenice roda 2018.i 2019.godine.  Ovakva razmena je povoljna za ratare, ističu stručnjaci u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu, jer  im omogućava nabavku pšenice po ceni od oko 28 dinara za kilogram dok na tržištu, u zavisnosti od sortimenta, košta više od 32 dinara.

Razmena semenske za merkantilnu pšenicu odobrava se fizičkim

licima, zemlјoradničkim zadrugama, ovlašćenim skladištarima i ostalim pravnim licima koji nemaju finansijska dugovanja i nisu u sporu po bilo kom osnovu sa Republičkom direkcijom za robne rezerve.

 Fizičkim licima odobrava se maksimalno do 20.000 kilograma semenske pšenice,a ovlašćenom skladištaru, zemlјoradničkoj zadruzi i ostalim pravnim licima određivaće se na osnovu raspoložive i količine navedene u podnetim zahtevima koji se dostavlјaju u pisanoj formi preporučenom poštom na adresu Republičke direkcije za robne rezerve. U  njima bi obavezno trebalo  navesti količinu i sortiment semenske pšenice, a za fizička lica: ime i prezime nosioca aktivnog porodičnog polјoprivrednog gazdinstva, adresu, registarski broj gazdinstva i kontakt telefon.

Za razmenu se nude, uglavnom, sorte Novosadskog instituta kao što su Simonida, Pobeda, Renesansa, Zvezdana, Ilina.

Razmena merkantilne za semensku pšenicu, 7.oktobar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *