Registracija zgrada do kraja godine

BOR – Odbornici Skupštine opštine Bor usvojili su na poslednjoj sednici odluku o administrativnim taksama, kojom je između ostalog predviđena taksa od 500 dinara za sve skupštine stanara, kako bi se upisale u registar zgrada. Sva potrebna dokumentacija može se preuzeti u Opštinskoj upravi u Boru ili sa zvaničnog sajta Opštine Bor. Pre upisivanja u registar neophodno je da se održe sastanci i izabere upravnik zgrade, a nakon toga skupštine stanara počinju da rade kao pravno lice. Rok za završetak ove procedure je 12. decembar, ali je izvesno da će biti produžen do kraja godine.

Ove odredbe zakona odnose se i na zgrade u kojima do sada nisu funkcionisale skupštine stanara. Ukoliko se ne odabere upravnik zgrade među stanarima ili ne postigne dogovor sa profesionalnim upravnikom zgrade, obaveza lokalne samouprave je da postavi prinudnog upravnika.

Za tačnost podataka koji se predaju prilikom registracije odgovaraju skupštine stanara. Inače, nove zakonske odredbe predvidele su neke pogodnosti za stanare. Jedna od najznačajnijih je da stanari imaju mogućnost da sami donesu pravila zgrade, koja upravnik ili profesionalni upravnik moraju da poštuju. Takođe ostavljena je mogućnost da odluče da li će novac za održavanje zgrade prikupljati samostalno ili preko sistema objedinjene naplate.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/mhJ8DvA96ZU“ frameborder=“0″ gesture=“media“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *