Rekordan rod aronije

LUBNICA- U zasadu od pola hektara u blizini Lubnice kod Zaječara, Marina Stefanović ima oko hiljadu žbunova aronije. Nakon pet godina,  prinosi aronije su rekordni, oko pet tona.

Ova godina je izuzetno povoljna za aroniju, uz dosta nege,sunca i navodnjavanja, rezultatimoraju da budu dobri“, kaže Marina Stefanović.

Na plantaži aronije zatekli smo dvadesetak berača, a većina njih već nekoliko godina učestvuje u berbi.

Dnevno mogu da uberem i do 40 kilograma aronije, po ceni od 30 dinara za kilogram, nama se isplati“, kaže jedan od berača.

Tržište za aroniju postoji, lanjski rod Marina je već  prodala.  Ovogodišnji, dvostruko veći, planira da smesti u hladnu komoru, a posle će, u zavisnosti od potrebe, da preradi u sokove, slatko ili džemove.

Imali smo oduvek tržište. Iako je rod duplo veći, nadamo se da naš trud neće biti uzaludan i da ćemo imati puno kupaca. Dosta smo radili i na marketingu, podizanju svesti kod ljudi i ove godine se tek vide rezultati“, dodala je Marina Stefanović.

Iako je prošlo pet godina od podizanja plantaže, Marina još uvek nije sigurna u isplativost ove voćke. Kaže, zarada joj nije bila najvažnija.

Kad sam posadila plantažu nije mi  bio cilj novac, već sam htela da uzgajam zdravu, lekovitu i retku voćku.“

Porodica Stefanović planira da udvostruči površinu pod aronijom i to već ove godine jer, kako kažu, tek od hektara može dovoljno da se zaradi za dobar i kvalitetan život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *