Religijski aspekt svetkovanja u prvom planu

BOR – Obeležavanje krsne slave je jedan od najvažnijih dana u godini u kući svakog pravoslavca, zato je važno da budemo upoznati, ne samo sa datumom svog sveca, već i sa suštinom obeležavanja tog datuma.

Svoj religijski aspekt, koji danas poznajemo, slava je dobila još u XII veku, reformom Svetosavske crkve. Slava je pre svega praznik koji je posvećen hrišćanskom svecu koji je u prošlosti figurirao kao zaštitnik porodice i kao njen donator. U slavu su se, u prošlosti, zaklinjali i od nje su očekivali i pomoć, od sveca kome je slava posvećena. Ono što karakteriše slavu, pre svega je taj dominantan religijski aspekt, u prošlosti, kao i društveni aspekt koji postaje dominantan poslednjih decenija. Sticajem okolnosti i epidemiološke situacije ove godine religijski aspekt je dominantan. Ono bez čega slava ne može da bude obeležena a pripada religijskom kontekstu, jesu slavska sveća, slavski kolač, koljivo odnosno žito, tamjan, vino i ulje“, kaže Suzana Mijić, etnolog u Muzeju rudarstva i metalurgije Bor.

Slava je u narodu vremenom dobila, na neki način, statusni simbol, pa se težilo ka tome da bude što više gostiju, da se slavi nekoliko dana i pripremi što bogatija trpeza. Sada, po mišljenju epidemiologa, ipak nije vreme za to.

Narodnoj mašti nema kraja i svakom je prepušteno da organizuje svoju kućnu svetkovinu na način koji mu odgovara. Odavno je Milan Nedeljković rekao „slava se slavi sa jednim pravilom, da nema pravila“, ali sada su pravila posebna, sada nam pravila diktiraju zaštitu, nas samih i onih koji su nam dragi i koje pozivamo u goste. Tako da je sada na svakome da odluči na koji će način proslaviti slavu, ali ako sada ne dobijemo pozivnicu za slavu, to treba da tumačimo kao brigu domaćina o nama i o njegovim ukućanima, a ne kao uvredu“, napominje Suzana.

Krsna slava, kao simbol identiteta srpskog naroda pa osim etnologa i epidemiologa i sveštenici Srpske pravoslavne crkve podsećaju da hrana i piće nisu suština slave, pa ako je ove godine obeležimo drugačije, nismo na gubitku, već naprotiv, u prvi plan ćemo staviti njen religijski značaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.