Respiratorne infekcije i oboljenja slična gripu

BOR – Tokom zime osim gripa aktuelne su i respiratorne infekcije, koje su po simptomima slične ovom oboljenju.

Akutne respiratorne infekcije su prethodnica gripa i oboljenja sličnih gripu, između kojih se jako teško postavlja granica i teško je reći ovde se radi isključivo o repiratojnoj infekciji ili oboljenju sličnom gripu. Akutne respiratorne infekcije se javljaju tokom cele godine, intenzivnije su u jesen ali se mogu javiti i tokom drugih godišnjih doba. Uzročnici mogu biti i bakterije i virusi, mogu se javiti infekcije gornjih ali i donjih disajnih puteva, koje mogu biti teže, komplikovanije i teže adekvatno lečenje pod nadzorom lekara opšte prakse ili specijaliste za grudne bolesti“ ističe dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Bor.

Simptomi respiratorne infekcije su uglavno vidljivi, ali ima i slučajeva kada se teško prepoznaju ili su slični gripu. Najčešći su blago povišena temperatura, opšta slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, curenje iz nosa i kašalj. Pomoć lekara treba zatražiti u slučaju da temperatura traje duže od tri dana i ukoliko pacijent već bolujeod neke druge bolesti.

Ako se ispostavi da je to neka bakterijska infekcija poput streptokokne i stafilokokne infekcije dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijskih nalaza opšte ili mikrobiološke laboratorije, kako bi se odredila adekvatna terapija. Ako se ispostavi da je reč o virusnoj infekciji, prati se i kontroliše stanje da ne dođe do komplikacija i primenjuje se simptomatska terapija za ublažavanje simptoma, snižavanje temperature, ublažavanje kašlja“ ističe dr Javorka Stankulić.

Kao i kod većine oboljenja koja se prenose kapljičnim putem, vrlo je bitna  preventiva, higijena i jačanje imunog sistema organizma.

Tada je poželjna primena vitaminskih i imunobioloških preparata, koji se mogu kupiti u apotekama, a mogu se unositi preko vitaminske ishrane posebno sada aktuelne zimnice koja obezbeđuje dovoljan unos vitamina. Treba piti dosta tečnosti, toplih napitaka, izbegavati boravak u manjim zatvorenim prostorima sa većim brojem ljudi i održavati higijenu“, dodaje dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Bor.

Akutne respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog čoveka. Od njih odrasli prosečno obole 3 do 5 puta godišnje, a deca još češe. Zato u cilju prevencije treba jačati imuni sistem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *