Rod kukuruza iznad višegodišnjeg proseka

BOR – Berba kukuruza, koji je ove godine posejan na 20 ipo hiljada hektara oranica u borskom okrugu, privodi se kraju. Prema rečima stručnjaka Poljoprivredno savetodavne stručne službe Negotin, ovogodišnji rod je dobar, a prinosi su zadovoljavajući.

Ovogodišnji rod kukuruza je iznad višegodišnjeg proseka. Prosečni do sada ostvareni prinosi kada je reč o prinosima kukuruza u zrnu, su iznad šest tona, što je jako dobro za naše uslove. Kiše koje su padale tokom leta su pogodovale kukuruzu i suncokretu za razliku od pšenice, jer je kiša u maju isprala rod“, kaže Vladica Gavrilović direktor PSSS Negotin.

Nakon berbe veoma je važno i pravilno rukovanje usevom. Osim temeljnog čišćenja skladišta i odvajanja prošlogodišnjeg od ovogodišnjeg  roda, neophodno je i odbaciti oštećene i bolesne klipove.

Proizvođačima savetujemo da ove godine posebno obrate pažnju da nemaju neke zaražene klipove fuzarijumom, jer takve klipove pre smeštanja u koš ili na mesto gde skladište kukuruz bi trebalo izdvojiti, najbolje spaliti kako ne bi došlo do zaraze ostalog kukuruza. Još jedan savet bi bio da se stoci ne daje svež kukuruz odmah za ishranu, već bi trebalo sačekati da se vlaga kukuruza spusti na 14-15 odsto“ ističe Gavrilović.

U narednom periodu ratare očekuje i priprema zemljišta za setvu pšenice, koja će, kako kažu stručnjaci, zbog vremenskih uslova morati još malo da sačeka.

Rod kukuruza iznad višegodišnjeg proseka, 6.oktobar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *