Rod voća različit

BOR – Na području borskog okruga počela je berba vinskih sorti grožđa, šljiva i letnjih sorti jabuka. Voćari, međutim, ovo godine nisu zadovoljni, jer je višemesečna suša, posebno tokom jula i avgusta, umanjila rod jabučastog i koštičavog voća koje sazreva tokom ovih letnjih meseci. Zbog nedostatka vlage tek zametnuti plodovi nisu mogli da porastu, a znatno je lošiji i kvalitet.

„Očekuje se prinos od 15 do 18 tona po hektaru jabuke, a na površinama koje se navodnjavaju rod ovog voća će biti duplo veći. Šljiva je bolje rodila nego lani, ali plodovi su sitni“, rekao je stručni saradnik za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu Dejan Stefanović.

Za razliku od jabučastog i koštičavog voća, grožđe dobro podnosi visoku temperaturu i sušu tako da se očekuju prinosi veći od prosečnih, oko deset tona po hektaru.

„Grožđe je dobro rodilo, ali njemu prete eventulane kiše tokom berbe koje mogu prouzrokovati pucanje bobica i pojavu sive truleži. Problem je što se ne može regovati hemijskim sredstvima zbog karence“, dodao je Dejan Stefanović.

U opštinama borskog okruga nema organizovanog otkupa voća, pa su voćari primorani da se snalaze sami. Posebno je teško vinogradarima u godini poput ove kada grožđe dobro rodi. Veliki broj malih vinarija nije u mogućnosti da preradi kompletan rod, pa su vinogradari primorani da ga prodaju nakupcima po znatno nižoj ceni. Na početku ovogodišnje berbe otupljivači plaćaju euro za tri kilograma grožđa, inače najzastupljenije voćne vrste na ovim područjima.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x348jj6″ allowfullscreen ]
Rod voća različit, 02. septembar 2015. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *