Roditeljima koji su obdanište plaćali više – vratiće se novac

BOR – Među najznačajnije odluke koje su usvojene na sednici Opštinskog veća u Boru spada izveštaj o izvršenju budžeta u 2015. godini, prema kome je ostvareno 80 odsto planiranih prihoda i 73 odsto rashoda. Razlog za slabije ostvarenje budžeta, kako se čulo na sednici, su neizvršavanje poreskih obaveza i ukidanje pojedinih prihoda. Početkom 2015. godine planirano je milijardu i 840 miliona dinara sredstava u opštinskoj kasi, a rebalansom je do kraja godine budžet uvećan za dva odsto i iznosio je milijardu i 916 miliona dinara. Najviše novca, prema ovom izveštaju izdvojeno je za zarade zaposlenih, rashode za robe i usluge, subvencije, socijalna davanja i kapitalne investicije. Usvojen je i predlog odluke o završnom računu Opštine Bor.

Članovi Opštinskog veća usvojili su i predloga odluke o utvrđivanju visine cena usluga u Predškolskoj ustanovi „Bambi“, koja se odnosi na roditelje koji su od oktobra 2012. do februara 2015. godine plaćali više od 20 odsto učešća za smeštaj dece u obdaništa, dok je na snazi bila odluka o platnim razredima. S obzirom na to da prema mišljenju zaštitnika građana i vrhovnog kasacionog suda ova odluka nije bila regularna,  predlog je da se roditeljima vrati razlika u ceni koju su uplatili u ovom periodu prema sporazumu koje bi trebalo da potpišu  sa obdaništem u ratama ili da bude prebačena za boravak deteta u obdaništu.

Između ostalog usvojen je i predlog odluke o Godišnjem programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, prema kome će ova godine u zakup biti ponuđeneno 3175 hektara, a cenu će naknadno utvrditi nadležna komisija.

Usvojeni i predlozi odluka o izmenama programima poslovanja Vodovoda, Biznis inkubator centra i Zoološkog vrta i produženju statusa vršioca dužnosti direktora doma zdravlja u Boru.

Jedini predlog koji je povučen sa dnevnog reda kako bi se doradio je prvi rebalans opštinskog budžeta u 2016. godini.

Ove odluke naći će se pred odbornicima SO Bor na sednici koja bi trebalo da bude održana naredne nedelje.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x49p2ls“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *