„Romacted 2“ projekat

ZAJEČAR – Zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope – ROMACTED 2 biće prirodni nastavak primene prve faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji je trajao od 2017. do 2020. godine, koji će služiti za konsolidaciju i proširenje napora za poboljšanje integracije romske populacije u lokalnim zajednicama kroz pojačano učešće u kreiranju lokalne politike i sprovođenju lokalnih akcija.

Marina Vasić, regionalni menadžer programa ROMACTED zahvalila se na divnoj saradnji tokom prve faze projekta i istakla da je u Zaječaru puno toga do sad postignuto i da je to jedan od razloga zašto se projekat nastavlja.

Grad Zaječar je i pre nego što se saznalo da će se nastaviti sa Romacted programom predvideo sredstva u budžetu za nastavak aktivnosti romske zajednice, a obećanje da će gradska uprava i dalje biti na raspolaganju romskoj zajednici dao je i Vladimir Videnović, zamenik gradonačelnika Zaječara.

Romacted 2 će i dalje pomagati lokalnim vlastima da integrišu specifične dimenzije/mere za Rome u redovne lokalne politike, akcione planove koji se odnose na ove politike, budžete i pružanje javnih usluga, poboljšavajući na taj način demokratsko učešće i osnaživanje lokalnih romskih zajednica.

Pored tima koji radi u Strazburu, program će imati projektno osoblje u kancelarijama Saveta Evrope u Tirani, Sarajevu, Prištini, Beogradu, Skoplju, Podgorici i Ankari i tim za podršku konsultanata u svakom od korisnika.

Projektni partneri su Evropska unija, druge međunarodne organizacije, vladine i nevladine institucije i organizacije koje se bave romskim pitanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *