BOLJEVAC – U Domu zdravlja Boljevac otvorena je Rosa škola roditeljstva u kojoj će budući roditelji dobijati stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta. Tim škole čine pedijatar, ginekolokog, stomatolog i patronažne sestre, koji prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa profesionalnim standardima u ovoj oblasti.

Škola roditeljstva u Boljevcu jedna je od 20 koje Rosa voda otvara u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije u okviru inicijative pokrenute 2015. godine. Osim Boljevca, ove godine podršku će dobiti roditelji iz Dimitrovgrada, Bečeja, Niša, Opova, Rume, Bosilegrada, Vršca, Užica i Koceljeve.

Ponosni smo što ćemo otvaranjem 20 škola roditeljstva sistemski osnažiti postojeću mrežu škola i omogućiti ključnu podršku za roditelje preko 5.000 beba na godišnjem nivou širom Srbije. Zajedno sa Rosa vodom smo stvorili platformu koja pruža sigurnost u periodu proširenja porodice, što je preduslov za zdravo odrastanje i vaspitanje dece“, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku i zdravstvenu zaštitu.

Rosa škole roditeljstva nalaze se u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama u domovima zdravlja. Kroz predavanja, vežbe i radionice, budući roditelji imaju priliku da dobiju kredibilne i stručne savete o toku i fazama trudnoće, značaju dojenja, pravilnoj ishrani trudnica i beba, porođaju i nezi bebe, ali i da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice.

Škole roditeljstva su mesta gde buduće mame i tate pronalaze sigurnost u snalaženju u novim ulogama. Veliku zahvalnost za uspešnost misije škola roditeljstva dugujemo građanima, koji od 2010. godine podržavaju inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja i doprinose da roditelji širom Srbiji budu spokojniji i spremniji za nove uloge“, izjavila je Nada Filipović, predstavnica Rosa vode.

Otvaranje škole roditeljstva u Boljevcu usledilo je nakon otvaranja deset škola u protekle dve godine, i to u Ubu, Vranju, Požarevcu, Kuršumliji, Surdulici, Sjenici, Srpskoj Crnji, Svilajncu, Bojniku i Batočini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *