RTB Bor: dobar primer na Evropskom forumu rudarstva i geologije

BOR- Drugi Evropski forum o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ove godine poveren Srbiji, okupio je više od 160 delegata s kontinenta, ali i Kanade, Azije i drugih delova sveta i bio je jedinstvena prilika da se na jednom mestu sretnu predstavnici rudarskih kompanija, evropskih fondova, proizvođača opreme i softvera, konsultantskih kuća, istraživačkih i geoloških instituta, nevladinih organizacija i banaka. Srbija je na trodnevnoj konferenciji predstavila svoje rezultate, investicije i planove u rudarstvu, po čemu se priča o RTB-u Bor posebno izdvojila. Delegacija predstavnika svetskih rudarskih kompanija, na čelu sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji, Danielom Bergom, posetila je zato borski kombinat bakra, razgovarala sa menadžmentom kompanije i obišla proizvodne pogone, Površinski kop Veliki Krivelj i kafić u Jami i novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, najznačajniju rudarsku i ekološku investiciju minulih godina na Balkanu.

„Nikada više predstavnika na ovom mestu nismo imali do ovog trenutka. Zahvaljujem se u ime svih stručnih ljudi, radnika basena, što ste se odazvali da vidite nešto što se zove dobra, korisna i ekološki čista topionica, odnosno ekološki čist projekat. A suština je da su ovde geolozi,  rudari, ekonomisti, pravnici, menadžeri, ljudi koji se bave rudarstvom i metalurgijom. Na zapadu se te dve oblasti drugačije preklapaju, ali su gospoda došla da vide ono što je interesantno i što im je na forumu privuklo pažnju u izlaganjima ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića, mojim i ostalih koji su tamo govorili“, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Gosti iz inostranstva, u delegaciji u kojoj su i bili predstavnici rudarskih kompanija Rio Tinto, Rio Sava, Asarel i Kepstoun majning, nisu krili pozitivne utiske o viđenom u borskom kombinatu bakra i o statusu rudarstva u Srbiji.

„Očigledno je da Bor zavisi od uspeha ove kompanije, ali i Srbija mnogo dobija njenim radom. Takođe ste govorili i o sledećih sto godina proizvodnje, bez obzira da li će to biti individualno, ili uz pomoć partnera, nadam se da ćete pronaći dobar model upravljanja da bi naredni vek radili u korist kompanije i države“, istakao je Daniel Berg, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji.

„Zahvalio bih vam se na toploj dobrodošlici, na vašoj otvorenosti i entuzijazmu i takođe bih želeo da se zahvalim i našim partnerima, Srpskom udruženju rudara i geologa. Uradili ste odličan posao da bi ste nam pomogli da organizujemo „Majneks“ forum u vašoj zemlji kako treba“, istakao je Artur Poljakov, menadžer organizacije „Majneks Evropa“, koja je i pokrenula ovakvu vrstu međunarodne konferencije rudara i geologa.

„Veoma smo zadovoljni što smo imali prvu „misiju punog sastava“ u Srbiji. Imali smo više od 15 kompanija iz Velike Britanije sa predstavnicima u Beogradu ove sedmice. Sreli smo se sa mnogo kompanija koje ovde istražuju i proizvode, kao i sa mnogo lokalnih kompanija koje pružaju podršku industriji. Impresionirani smo onim što se događa u rudarskoj industriji ove zemlje i bićemo veoma zadovoljni da budemo partneri srpske industrije u uvođenju inovacija i njenom unapređenju“, rekla je Ros Lund, specijalista za rudarstvo u departmanu međunarodne trgovine Vlade Velike Britanije.

Posle dvodnevnog programa u Beogradu, Evropski forum o rudarstvu i geološkim istraživanjima završen je upravo u Boru, uz poruku da je reč o jednoj o malobrojnih rudarskih sredina koja pred sobom vidi bar još vek perspektive i uz velike postojeće, očekuje i nove ozbiljne investicije u iskorišćenje tog i takvog potencijala.

 

RTB Bor: dobar primer na Evropskom forumu rudarstva i geologije, 17. jun 2017. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=7A8ZwtPPxKU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.