RTB Bor: Ove godine planirano 75 miliona tona iskopina

BOR – Nova topionica i fabrika sumporne kiseline pravi su potez menadžmenta RTB-a i Vlade Srbije jer je završetak njihove izgradnje bio prvi uslov za razgovor o daljem opstanku Kombinata bakra, ocenio je predsednik Upravnog odbora RTB-a Nemanja Stevanović, na poslednjoj sednici.
Plan poslovanja RTB-a Bor za 2015. godinu predviđa tri velika zadatka. Prvi je stvaranje uslova da se ove godine u rudarstvu nadoknadi sve ono što iz opravdanih razloga nije učinjeno u 2014., kada je s predumišljajem i uz saglasnost najviših organa upravljanja RTB-a sve bilo podređeno finansiranju završetka izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline, kažu u RTB-u Bor. Drugi je dokazivanje tehnologije nove topionice i njen rad punim kapacitetom, a treći zadatak je završetak Unapred pripremljenog plana reorganizacije.
Nova topionica počeće da radi krajem marta. Osim njenog uhodavanja veoma značajno je i povećanje proizvodnje kako bi se prerađivalo što više domaćeg koncentrata.
Plan je da RTB Bor ove godine ostvari 75 miliona tona iskopina i da preradom oko 250.000 tona koncentrata, proizvede 47 hiljada tona katodnog bakra iz sopstvenih sirovina. Ostalih 150 hiljada tona koncentrata, koliko je potrebno da bi nova topionica radila punim kapacitetom, biće ostvareno uslužnom preradom uvoznog koncentrata, kažu u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.
Prema planu poslovanja, u 2015. godini bi iz domaćeg koncentrata trebalo da se dobije i 1.186 kilograma zlata, 7.488 kilograma srebra i 340 hiljada tona sumporne kiseline.
Da bi nastavilo povećanje proizvodnje, neophodno je kompletiranje rudarske, transportne i utovarne opremu i pomoćne mehanizacije na kriveljskom i majdanpečkom kopu, pripremanje „Cerova 2“ i „Cerova primarnog“ za početak eksploatacije, dovršiti tehnološki proces automatizacije u kriveljskoj i proces modernizacije u majdanpečkoj flotaciji. Za finansiranje svih ovih investicionih ulaganja potrebno je oko 200 miliona dolara. Zato je Rudarsko topioničarski basen Bor pored sopstvenih planirao i eksterne izvore finansiranja, pre svega za proširenje rudnika „Cerovo“, uz mogućnost strateškog partnerstva ili kredita za ovu investiciju, kao i za aktiviranje majdanpečkog „Čoka Marina“ i „Borske reke“, rečeno je na sednici Upravnog odbora RTB-a Bor.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2i67ix“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.