“Rudna Glava” – jedan od najstarijih svetskih rudokopa

BOR – U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru organizovano je predavanje o najstarijem rudarstvu na Balkanu, na području sela Rudna Glava u opštini Majdanpek.

Posetioci su bili u prilici da pogledaju slajdove gde je prikazan izgled i položaj ovog rudnika, drevna tehnologija eksploatacije rude, oruđe koje je korišćeno za iskopavanje, ostave rudarskog alata, okna, kao i kultni predmeti koje su koristili prvi rudari, a bilo je reči i o primarnoj metalurgiji.

Predavač je bio viši kustos arheolog borskog muzeja Igor Jovanović.

Rudna bogatstva kojima obiluje istočna Srbija omogućila su stanovništvu ovog područja da još u dalekoj prošlosti započnu sa iskopavanjem i preradom metaličnih ruda. Najstarije rudarstvo pojavljuje se još u doba mlađeg neolita, u vreme tzv. Vinčanske kulture (6. i 5 . milenijum stare ere) kada se na području sela Rudna Glava kod Majdanpeka otvara prvi poznati rudokop malahita i azurita, minerala bakra, na Balkanu, ali i na znatno širem prostoru“, rekao je Igor Jovanović, viši kustos arheolog u Muzeju rudarstva I metalurgije u Boru.

U okviru iste manifestacije, takođe u borskoj muzeju biće održana tribina  „Gaji, hrani podržavaj. Svi zajedno. Naše akcije naša budućnost“. Reč je o projektu Društva mladih istraživača u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.