KLADOVO – Selo Ljubičevac u opštini Kladovo poznato je po velikom broju stanovnika koji rade u inostranstvu i važi za bogato selo. Uređeno je u evropskom stilu, a kako meštani ističu, njihovo pravo i najveće bogatstvo je sloga. Zahvaljujući zajedničkim naporima ovo je jedno od najuređenijih sela u Srbiji.

Od 1.300 stanovnika, više od 70 odsto je na privremenom radu u inostranstvu, pretežno u skandinavskim zemljama, Danskoj i Švedskoj. Više od dve decenije početkom jula, u vreme godišnjih odmora, oni se okupljaju na Saboru dijaspore.

„Sabor dijaspore iz godine u godinu okuplja sve više posetilaca. Ove godine imamo 250 učesnika i pravo je uživanje videti njih na sceni i one koji dolaze da prate program. Nije jednostavno organizovati sabor, ali je za nas i za one koji rade u inostranstvu značajan. Naše selo živi u inostranstvu, ali mi živimo za njega i svake godine mu se vraćamo. Zbog toga smo odlučili da od Ljubičevca napravimo evrposko selo u koje će naši potomci sa uživanjem dolaziti i dovoditi svoje prijatelje. Umesto blatnjavog puta, septičkih jama i uništenih znamenja, Ljubičevac danas krasi crkva, uređen trg i rekonstruisan Dom kulture“ – kaže Ljubomir Gušatović, predsednik saveta MZ Ljubičevac.

Više od hiljadu posetilaca imalo je priliku da vidi programe KUD-ova iz istočne Srbije, turnir u malom fudbalu, izbor za najlepšu devojku sabora i koncert Zvezda Granda, Katarine Živković i Biljane Sečivanović.

Ova manifestacija održava se 24. put, a cilj je da se radnici koji su na privremenom radu u inostranstvu okupe u Srbiji.

„Mi smo pomagali i pomažemo Ljubičevac jer nam je cilj da se naši građani vrate u Kladovo. Uskoro očekujemo i sastanak sa njima, kako bi videli koji su problemi sa kojima se oni susreću i predstavili im mogućnosti za ulaganje novca u Kladovu. Naše je da za to stvorimo što bolje uslove.“ – naglašava Dragan Budujkić, predsednik Opštine Kladovo.

Mnogi posetioci Sabora dijaspore došli su iz drugih sela, a u inostranstvu su više četiri decenije.

„Slavimo mi tamo u našim klubovima i nove godinu i druge praznike, ali nigde nije kao kod kuće“ – kaže jedan od njih.

Organizator Sabora dijaspore bila je mesna zajednica Ljubičevac, pod pokroviteljstvom Opštine Kladovo.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2xe9hv“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *