Sabor igre „Slatina 2018“

SLATINA, BOR : Sabor igre u Slatini, jedna od najstarijih manifestacija na teritoriji Bora, 26. put u ovom selu okupio je, za seosku zavetinu Veliku gospojinu, kulturno umetnička društva i izvođače tradicionalnih pesama.

Meštani i gosti imali su priliku da u Domu kulture u Slatini vide nastupe Kulturno umetničkih društava iz Smilovca u Opštini Ražanj, Manastirice u Opštini Petrovac na Mlavi, ansambla iz Kučeva, KUD – a „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca i KUD – a  iz Bistrice u Rumuniji koji su se takmičili, a u revijalnom delu programa nastupio je KUD „Bor“. Veliki značaj ovakve manifestacije za meštane sela potvrđuje i višedecenijsko postojanje i uspešan rad KUD – a „Branko Olar“iz Slatine koji se i ovoga puta pokazao kao dobar domaćin. Praksa je da svake godine na Saboru nastupi i neko novo Kuturno umetničko društvo, kako bi se prijateljstvo među učesnicima što više širilo, a publici predstavio folklor iz različitih krajeva.

Na ovogodišnjem Saboru igre u Slatini nastupilo je oko 200 učesnika.  Dodeljene su i prigodne nagrade: najboljem vokalnom solisti, istrumentalisti, zdravičaru, za najbolji izvorni folklor i koreografiju. Dodeljena su i posebna priznanja:  za autentično izvođenje igara koje je pripalo anamblu iz Rumunije i  za najizvorniji orkestar, KUD – u iz  Šarbanovca.  Deo tradicije sabora bio je i izbor najlepše devojke. Pokrovitelj manifestacije koja više od dve i po decenije čuva tradiciju i promoviše narodno stvaralaštvo, igru i pesmu je grad Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *