Šainović: Ekonomska situacija složenija nego devedesetih

BOR – Iako se još prilikom izjašnjavanja pred haškim sudom za ratne zločine izjasnio da se ne oseća krivim, Nikola Šainović, potpredsednik savezne vlade u vreme rata na Kosovu i Metohiji, 1999. godine, smatra da ličnu odgovornost nosi, s obzirom na funkciju koju je obavljao, kao i da svi državni organi i funkcioneri imaju obavezu da spreče zločine i u ratu, koji se moraju osuditi, ma ko da ih čini. 

Iako je republičku Vladu predvodio u vreme najjačeg dejstva međunarodnih sankcija protiv ondašnje Jugoslavije i u vreme hiperinflacije, krajem 1993. godine, Nikola Šainović, treći predsednik Vlade Srbije od uvođenja višepartijskog sistema, smatra da su aktuelni ekonomski izazovi pred našom zemljom veći i složeniji nego devedesetih godina prošlog veka.

„Bile su sankcije, došao je rat, a onda je došla privatizacija. Ja ne koristim izraz „pljačkaška“ privatizacija, ali mislim da je bila i gora. Jer, ako je neko nešto ukrao, treba mu to oduzeti i krivično ga goniti. Ali, u takvoj privatizaciji, da bi neko ukrao milion, on je upropastio preduzeće od sto miliona. Tako da je na ovoj Vladi izuzetno težak zadatak, jer kad delovi privrede nestanu to je kao kad čoveku propadne kuk: ne možete ga lekovima izlečiti, već morate da mu ugradite novi kuk“, kaže Nikola Šainović, bivši predsednik Vlade Republike Srbije.

Uz ocenu da su međunarodne okolnosti za Srbiju ipak mnogo povoljnije nego pre dvadeset godina i da je ispravan politički put ka članstvu u Evropskoj Uniji, Šainović, koji je nekada obavljao i funkciju ministra rudarstva, energetike i građevine, kaže da je i za budućnost zemlje izuzetno važno što je u Boru izgrađena savremena topionica, koja garantuje i buduću proizvodnju bakra.

„Trećeg dana od dolaska iz Haga sam došao u topionicu. Naravno, došao sam u Bor najpre da vidim svoje prijatelje i odem na grob svojih roditelja, ali i da vidim topionicu. I mogu da kažem da je topionica dobro napravljena. Ta peć je i dobro napravljena i dobro izabrana, a i pomoćna oprema je dobra. Ova topionica će dati ključnu podršku perspektivi Bora i budućnosti rudarstva“, istakao je Šainović.

Mada se po povratku u Srbiju uključio i u politički život, Nikola Šainović kaže da se za javne funkcije više neće kandidovati, ali da je spreman da pomogne savetima i iskustvom. Između ostalog, tvrdi da je Srbiji neophodno i da školuje novu generaciju ekonomskih stručnjaka- tehnokrata, pa i u inostranstvu, jer su neophodni za izazove koje nosi moderno doba.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/xyMWmijL2aI“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *