Samostalni sindikat: Položaj radnika u Boru u 2023. godini nešto bolji nego ranije

0

U toku 2023. godine bilo je pozitivnih pomaka u položaju radnika u Boru i u celoj republici. Za razliku od većine ostalih gradova, prvenstveno zahvaljujući industriji, zarade u Boru su stabilne i iznad republičkog proseka. Problem je značajna razlika koja postoji sa zaradama onih koji rade u drugim sektorima, posebno u javnim ustanovama, kažu u borskom sindikatu.

BOR – Položaj radnika u Boru bio je u toku 2023. i na početku 2024. godine nešto bolji nego u prethodnom periodu, ocenjuju u Veću saveza samostalnih sindikata u Boru. U industrijskom delu, u kompanijama Ziđin Koper, Ziđin Majning i pratećim preduzećima, zarade radnika su znatno iznad republičkog proseka, ali je u javnom sektoru, posebno u komunalnim preduzećima bilo velikih problema.

Zbog niskih zarada i zabrane prijema u javnom sektoru radnici su iz komunalnih preduzeća prelazili u Ziđin. Taj problem je delimično rešen povećanjem zarada prošle godine i nabavkom opreme, ali je i dalje potreban stručan kadar i dodatno uvećanje zarada. Još veći problem je u ustanovama u Boru, gde su zarade na nivou republičkog minimalca.

U Samostalnom sindikatu kažu da je na kraju prošle godine prvi put i ustanovama u Boru iz gradskog budžeta isplaćena solidarna pomoć od 50 hiljada dinara, što je dobar pomak. Sredinom decembra potpisan je i kolektivni ugovor za komunalna preduzeća na nivou republike, a ove godine glavna aktivnost biće izrada i potpisivanje Gradskog kolektivnog ugovora koji bi važio za ceo javni sektor u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *