Saradnja RTB-a Bor i Instituta za rudarstvo i metalurgiju na bioluženju

BOR – Saradnja koju imaju Rudarsko topioničarski basen Bor i Institut za rudarstvo i metalurgiju uskoro će biti proširena, rečeno je na sastanku predstavnika rukovodstva ove dve kompanije.  

Vrlo brzo se očekuje aktivna saradnja u oblasti bioluženja rude. Ova metoda u kojoj se za izdvajanje metala koriste posebni živi mikrorganizmi se razrađuje u svetu, a institut za rudarstvo i metalurgiju je nedavno nabavio kompletnu opremu potrebnu za eksperimetalno postrojenje u kome je moguća analiza ove metode za preradu polimetaličnih ruda.

„Ponosni smo na sve zajedničke projekte dosad i stalo nam je da stepen saradnje u okviru budućeg razvoja RTB-a bude viši. Kao institucija u državnom vlasništvu, saradnja sa Basenom zasnovana je na tržišnim principima i zajedničkom motivu da tehnički i tehnološki parametri RTB-a budu još bolji. Opremljeni smo svim licenciranim softverima i u stanju smo da pružimo usluge iz oblasti rudarstva, geologije, hemije, pripreme mineralnih sirovina, geomehanike i polimetaličnih mineralnih sirovina. U poslednjih šest godina iz donacija Japana i iz sredstava IPA fonda prekogranične saradnje nabavljena je najnovija oprema vredna više od šest miliona evra.“ – naglasio je Mile Bugarin, direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor.

„Želja da dođem i vidim sve novo što je nabavljeno pojavila se kada je kupljena oprema za bioluženje. To me je posebno „zagolicalo“ jer znači da danas i u Boru mogu da se ispituju i luže sulfidni minerali, a to je nešto što Amerikanci, Rusi i Zapad već rade. Posebnu draž, zato, predstavlja zajednički projekat na ovu temu, pa će RTB svakako potpisati ugovor sa Institutom za ispitivanje svih sulfidnih minerala iz starog borskog jalovišta. Ima još mnogo interesantnih stvari, pa mogu da kažem da, ako je u Boru neko stasao i ima dobar eho, onda je to ova kuća.“ – rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor

Institut za rudarstvo i metalurgiju učestvovao je na svim projektima koji su ostvareni u RTB-u Bor, a 17 odsto ukupnih prihoda koje ima potiče od saradnje sa kombinatom bakra. Nabavka najsavremenije opreme svakako pruže velike mogućnosti za dalje proširenje saradnje, rečeno je na sastanku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *