Saveti za ledene i snežne dane

SRBIJA – Niska temperatura i snežne padavine zahtevaju posebnu pažnju onih koji polaze na put, ali i onih koji zbog potrebe ili rekreacije borave na otvorenom. Slučajevi izgubljenih skijaša, zalutalih i promrzlih pešaka, kao i automobila zavejanih u smetovima nisu retkost tokom zime, pa nadležne službe apeluju na građane da se pridržavaju saveta koji im mogu spasiti život. Do dolaska ekipa Gorske službe spasavanja ili drugih ekipa nadlećnih službi potrebno je zadržati pribranost, pozvati pomoć, ali i iskorirstiti sve mogućnosti prve pomoći.

„Prvenstveno bih savetovao onima koji na put polaze automobilom da obavezno imaju dovoljno goriva, kao i da ponesu ćebe i sveću kojima se relativno mogu grejati. Sveća ih ne može mnogo zagrejati, ali je koristan psihološki efekat, dok ćebe i slojevita garderoba mogu pomoći, a važno je imati i malo hrane i vode. Onima koji hodaju vam naseljenog mesta uvek savetujemo da ne idu sami, da budu adekvatno odeveni i da mobilni telefon nose u unutrašnjem džepu kako bi čuvali bateriju i bili u mogućnosti da zatraže pomoć. Skijašima se savetuje da ne skreću sa obeleženih ski staza“, rekao je Danijel Aleksić iz Gorske službe spasavanja.

Ekipe Gorske službe spasavanja svakodnevno dežuraju na ski stazama u Srbiji. Osim manjih povreda, do sada nje bilo ozbiljnijih problema.

„Naše ekipe dežuraju na skijalištima na Kopaoniku, Zlatiboru i Staroj planini. Sve je uobičajeno za ovo doba godine. Bilo je povreda, ali ništa neuobičajeno. Većih problema za sada nije bilo. Stanje je redovno“, kaže Aleksić.

Republički hidrometeorološki zavod crvenim meteo alarmom upozorava meštane jugozapadne, jugoistočne i istočne Srbije na izuzetno hladno vreme, sa umerenim i jakim mrazem i temperaturom koja će u istočnim i južnim krajevima Srbije u subotu dostići čak 20 stepeni ispod nule. U cilju sprečavanja mogućih slučajeva smrzavanja, kao i nanošenja povreda opasnih po život, preporučuje se što kraće zadržavanje na otvorenom prostoru, višeslojno oblačenje i oprezno kretanje po površinama predviđenim za kretanje pešaka i vozila.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3nnryj“ allowfullscreen ]
Saveti za ledene i snežne dane, 21… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *