Savremeni aparat za merenje očnog pritiska u Majdanpeku

0

MAJDANPEK – Dom zdravlja „Doktor Veroljub Cakić“ u Majdanpeku, kupio je,  za potrebe oftalmološke službe, savremeni aparat za merenje očnog pritiska, koji omogućava brži, komforniji i bezbolan pregled, čiji je cilj preveniranje i rano dijagnostikovanje glaukoma, sve rasprostranjenije bolesti među populacijom sa ovog područja.

Vrednost ovog digitalnog aparata, ruske proizvodnje, je 1400 evra i kupili smo ga iz sopstvenih sredstava. Ovaj aparat biće od velike koristi, posebno ako se zna da je glaukom postao, takoreći „endemska bolest“ na području Timočke krajine. Za razliku od starog aparata, koji je podrazumevao ukapavanje anestetika i direktan kontakt s rožnjačom, usled čega je često dolazilo do infekcija, ovim aparatom se bezkontaktno za svega tridesetak sekundi dobijaju precizni i validni rezultati“, naglašava dr Dragan Fudulović, oftalmolog i direktor majdanpečkog Doma zdravlja.

Osim ovog aparata u funkciju je stavljen i kolor dopler aparat, sa kojim će raditi doktorka majdanpečkog Doma zdravlja koja se vratila sa specijalizacije, tako da pacijenti iz opštine Majdanpek ubuduće više neće morati da plaćaju ovu uslugu kod privatnika, odnosno da po nekoliko meseci čekaju na preglede u većim zdravstvenim centrima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *