BOR – Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar počeli su proslavu Badnjeg dana, koji prethodi proslavi najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu – Božića, u svitanje, sečenjem badnjaka.
Sam Badnji dan dobio je naziv po badnjaku, grani hrasta koja se seče toga dana, unosi u kuću i pali. Običаj sečenjа bаdnjаkа se vezuje zа vitlejemske pаstire. Oni su, nа znаk Zvezde dа se rodio Hristos Spаsitelj, nаsekli grаne badnjaka i poneli gа u pećinu dа nаlože vаtru i ogreju Hristа i njegovu mаjku.
I u borskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Đorđe, sečenjem badnjaka, počelo je obeležavanje Badnjeg dana.

„Mi već dugi niz godina po tradiciji dolazimo, bez obzira kakvo je vreme, uz Božju pomoć nasecamo Badnjak i pripremamo ga za večerašnju službu kada ćemo ga i naložiti u spomen i u čast rođenja Hristovog. Sama uspomena sečenja i donošenja Badnjaka vuče tradiciju iz davnih vremena i predstavlja drvo koje je prvi put založeno u pećini gde je sam Gospod Bogomladenac ležao.
“ – kaže otac Milenko iz borske pravoslavne crkve „Sveti velikomučenik Georgije“.
 
Uz sveštenike u Boru tradicionalno je na sečenje badnjaka, krenulo i nekoliko desetina pravoslavnih vernika
Običaj je da domaćini ranom zorom idu u sečenje badnjaka, koje potom do večeri drže uz kuću, pre unošenja i stavljanja na ognjište. Sve češće ovaj običaj je prilagođen vremenu u kojem živimo, pa se badnjak neretko kupuje na pijaci veče pre ili u samo jutro, unosi u kuću i stavlja pored ili blizu slavske ikone.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2e4jqj“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *