Sednica SO Bor: Javna preduzeća garant za grejnu sezonu

BOR – Najveća rasprava na 14. sednici Skupštine opštine Bor vodila se o aktuelnoj situaciji u Javno komunalnom preduzeću Toplana i izveštaju o Izvršenju budžeta opštine Bor u 2014. godini. Deficit je prošle godine iznosio približno 132 miliona dinara, ostvareno je 85 odsto planiranog prihoda, a rashodi su u odnosu na 2013. godinu smanjeni za stotinu miliona dinara. Odbornici opozicije smatrali su da se ove i naredne godine ne očekuje ništa bolja situacija u Budžetu.

„Kada se uporedi 2013. i 2014. godina primetna je tendencija lošijeg punjenja budžeta. To pokazuje nešto alarmantno, a to je da će, ukoliko sagledamo privrednu situaciju koja nije ni malo dobra, ova i naredna godina biti veoma teška za građane Opštine Bor“ – kaže Dragan Marković, odbornik DSS-a.

Najznačajnija tačka dnevnog reda za građane bila je Odluka o davanju saglasnosti na odluke nadzornih odbora javnih preduzeća „3. oktobar“, „Vodovod“ i Javnog preduzeće za stambene usluge za obezbeđenje sredstava za plaćanje uglja i za jemstva za ispunjenje obaveza Javnog komunalnog preduzeća „Toplana“ Bor, kako bi grejna sezona u Boru mogla da počne na vreme.

„Mi već godinama pričamo da je Toplana u teškoj finansijskoj situaciji i da preti da povuče javni sektor i Budžet Opštine Bor na dno. Vi na ovaj način to praktično i formalizujete. Pitam da li preduzeće kakvo je Vodovod, koji je takođe veliki gubitaš ili „3. oktobar“ koji posluje na ivici pozitivnog poslovanja, mogu da izdaju menice i da li imaju pokriće za to?“ – rekao je Dobrica Đurić odbornik SPS-a.

„Javna preduzeća moraju da garantuju jedna za drugo. Sutra će Vodovod ili Treći oktobar da budu u problemu i opet će svi garantovati jedni za druge. Nisu oni ostavljeni od lokalne samouprave, mi smo svima njima garanti. Svi odbornici vrlo dobro znaju problem javnih preduzeća. Njihova dubioza i problemi nisu nastali sada, već sežu najmanje deset godina unazad.“ – naglasio je Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor.

Odbornici SO Bor usvojili su i odluke da vršioci dužnosti direktora Javno komunalnih preduzeća Toplana, Vodovod i Bogovina, Darko Milićević, Zoran Marković i Dušica Janjić zbog isteka mandata od šest meseci, ponovo budu imenovani na ove funkcije.

Između ostalog usvojen je i Generalni urbanistički plan Bora i odluke o izradi Plana generalne regulacije gradskog naselja Bor i Strateške procene njegovog uticaja na životnu sredinu.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/qYB_oSS_ztA“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *