Selo Leskovac na obali Grliškog jezera bogom dano za seoski turizam

Selo Leskovac nalazi se na 15 kilometara od Zaječara, na obali Grliškog jezera. Netaknuta priroda, prelepo jezero, udaljenost od gradske vreve, odličan su preduslov za razvoj seoskog turizma. Porodica Ivković iz Zaječara prepoznala je taj potencijal i počela je sa uređenjem svog zapuštenog domaćinstva.

„Ova priča je počela otprilike pre dve godine kada smo moj suprug i ja odlučili da renoviramo i da sredimo stare kuće koje je nasledio od pradede i dede. To su porodične kuće koje su bile jako oronule i eto, zbog ljubavi prema selu, prirodi, rešili smo da ih renoviramo i sredimo i da im produžimo vek.  Naravno, pre svega za naše lično uživanje, ali i za uživanje drugih ljubitelja seoskog turizma“, kaže Tanja Ivković.

Presudan značaj za Ivkoviće imalo je Grliško jezero, bogom dano za ribolovni turizam, ali i one koji samo vole da se kupaju ili plove čamcem. Tanja kaže da oni nisu završili kompletan posao, ali dok turisti dođu, planiraju da završe sve i prošire ponudu svojih usluga.

„Za sada možemo da ponudimo smeštaj, znači ključ u ruke za porodicu koja bi sama sebi spremala hranu, uživala, a kasnije, što se tiče ponude, biće i doručak, ručak, večera.“

U ovo domaćinstvo je uloženo puno para, ali i puno ljubavi, što se vidi na svakom koraku. Plan je, kažu, da otkupe i druga napuštena domaćinstva i prilagode ih za smeštaj gostiju i nadaju se da će još neko od meštana sela Leskovca krenuti njihovim putem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.