Seminar specijalističke obuke UG „Kokoro“ Bor

BOR – U okviru Projekta „Posredovanjem do bržeg rešenja spora/sukoba“ koji u Borskom okrugu sprovodi UG „KOKORO“,  uz finansijsku pomoć Evropske unije, održan je prvi seminar Specijalističke obuke o veštinama  posredovanja između oštećenog i maloletnog učinioca.

Prethodne nedelje održali smo obuku o besplatnoj pravnoj pomoći.  Danas držimo jednu od obuka o medijaciiji između maloletnog učinioca i oštećenog. Učesnici su predstavnici institucija Centara za socijalni rad iz Borskog okruga, viši javni tužilac i pravnici iz obrazovanja. Cilj je da se polaznici osposobe za pružanje usluge medijacije u sporovima koji imaju karakter krivičnog dela. Praktično, oni se upoznaju sa veštinama posredovanja, sa konceptom restorativnog pravosuđa, sa praktičnom vežbom koja je neophodna da bi se usvojile veštine medijacije, kako bi mogli da  sagledaju  problem iz pozicije oštećenog, odnosno iz pozicije učinioca, a sve to kroz različita teorijska izlaganja i medijacijske simulacije i vežbe“, kaže Milojka Milivojević, predsednik UO Udruženja građana „Kokoro“ Bor i napominje da obuku drže medijatori sa sertifikatima trenera i iskustvom u posredovanju i sprovođenju treninga, licencirani kod Ministarstva pravde.

Nakon obuke o veštinama  posredovanja između oštećenog i maloletnog učinioca koja traje četiri dana, do kraja septembra biće održana obuka posrednik kojoj će prisustvovati sudije i advokati iz okruga.  Početkom oktobra slede obuke za advokate u zastupanju klijenata u situacijama medijacije, kao i obuka za upravljanje medijacijskim predmetima i funkcionalno postavljanje info pultova.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *