Senzori za dijabetičare mlađe od 18 godina uskoro besplatni

BOR-Broj obolelih od dijabetesa u našoj zemlji je u stalnom porastu. Procenjuje se da ih ima oko 800 hiljada, a predviđanja su da će  u naredne dve decenije taj broj biti veći za trećinu, tako da se s razlogom govori o epidemiji ove bolesti. U isto vreme razvijaju se inovacije i tehnološka dostignuća u lečenju osoba sa dijabetesom. To su novi lekovi, inzulini, aparati i senzori za kontrolu šećera u krvi, rekao je dr Vojislav Ćirić, endokrinolog Kliničkog centra u Nišu  na predavanjima održanim u Boru pod sloganom  „Život sa dijabetesom, ja to mogu“.

Ono što je novina naš Fond će odobriti finansiranje senzora za pacijente obolele od šećerne bolesti koji su mlađi od 18 godina. Deca će moći da imaju senzore,koji traju 14 dana, nose se kontinuiranioi drastično će promeniti njihov kvalitet života“, rekao je dr Vojislav Ćirić.

U Boru je registrovano oko četiri hiljade obolelih od dijabetesa koji koriste jednu od terapija. Procenjuje se da je na jednog obolelog još jedan neotkriveni. S obzirom na takvo stanje ovakva predavanja su od izuzetnog značaja za dijabetičare.

Ovakva predavanja su izuzetno značajna kako bismo se edukovali i ako dođe do neke komplikacije da se uspori napredovanje. Preventiva je jako bitna“, dodao je Dejan Todorović, predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa u Boru.

„Nama je jako drago da smo ove godine uspeli da pomerimo granicu i da u Boru formiramo udruženje koje se bavi ovim problemom“,istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Borsko Udruženje za borbu protiv dijabetesa Plavi istok obeležilo je godinu dana postojanja. U tom periodu organivalo je nekoliko akcija, provere glikemije u krvi, niz edukativnih  predavanja u gradu i selima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *