Šest gerontodomaćica za 60 korisnika u opštini Majdanpek

MAJDANPEK – Usluge Službe pomoći u kući Centra za socijalni rad opštine Majdanpek trenutno koristi 60 starih i invalidnih lica, koji žive sami i nisu u mogućnosti da se staraju o sebi, već o njima brine šest gerontodomaćica, odnosno saradnica u lokalnoj zajednici, kako se odnedavno zovu.

Služba pomoći u kući, pri Centru za socijalni rad funkcioniše od 2008. godine, a u aprilu 2017. godine dobijena je i zvanična licenca za obavljanje ove delatnosti.

„Trenutno se dnevna usluga u zajednici, po osnovu koje dobijamo sredstva iz budžeta Opštine, osim u Majdanpeku, realizuje i u Donjem Milanovcu, Boljetinu, Klokočevcu i Rudnoj Glavi. Ranije, kada je postojala uredba o namenskom transferu Služba pomoći u kući bila je razgranata na celom području opštine. Inače, obučene gerontodomaćice pomažu našim starim i bolesnim sugrađanima u održavanju stana i lične higijene, nabavci lekova i drugih potrepština, a na usluzi su im i za izlazak u šetnju, odnosno odlazak lekaru“, ističe Vesna Tričković, direktor Centra za socijalni rad Opštine Majdanpek.

Sredstva za funkcionisanje Službe pomoći u kući  obezbeđuje lokalna samouprava i iz ovogodišnjeg budžeta Opštine Majdanpek za ove namene izdvojeno je 7,2 miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *