Šest meseci od početka rekonstrukcije topionice

0

BOR – Kompanija Ziđin Koper počela je rekonstrukciju borske topionice i pratećih pogona pre tačno šest meseci. U ovom periodu u metalurškim pogonima, urađena je nova konvertorska hala, postavljene dve nove linije za livenje anoda, u toku je montaža tri konvertora i novog elektrostatičkog filtera.

U Ziđinu kažu da će se na ovaj način sprečiti zagađenje vazduha, jer su u svim pogonima gde se stvaraju fungicidni gasovi, postavljeni sistem za prikupljanje gasova, koji će se preko elektro statičkog filtera, usmeravati u fabriku sumporne kiseline, što do sada nije bio slučaj.

U kompletnu rekonstrukciju topionice Ziđin je uložio 260 miliona dolara, od kojih je sto miliona uloženo u pogone za prečišćavanje vode i vazduha.

Očekuje se da svi radovi budu završeni do kraja godine, kada će, ukoliko se obezbedi dovoljno snabdevanje električnom energijom, metalurški pogoni biti pušteni u rad. Nakon remonta proizvodnja bi trebalo da bude povećana dva i po puta i dostigne 200 hiljada tona katodnog bakra godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *