Sezona branja lekovitog bilja

BOR – Sve češće ljudi pribegavaju lečenju narodnom medicinom. Iako u određenim stanjima, u zavisnosti od postavljene dijagnoze medikamentoznu terapiju ne može da zameni alternativna medicina, čajevi, ulja ili tinkture od lekovitog bilja nezaobilazno su sredstvo u lečenju narodnih lekara – travara, ali i kao preventivna terapija kod zdravih osoba.

Kalendar branja lekovitog bilja može biti vrlo koristan za sve one koji vole tradicionalnu, narodnu medicinu. Priroda se pobrinula za sve, naše je samo da naučimo kad šta da upotrebimo.

Lekovito bilje se nalazi svuda oko nas, samo ga treba znati koristiti. Nikako ne treba brati biljke za koje niste sigurni da je ona prava. Biljke mogu jako slično izgledati, a jedna može biti jestiva, dok druga otrovna u izuzetno malim količinama“, kaže Zoran Janošević, sakupljač lekovitog bilja

Određene biljne vrste moguće je i uzgajati i komercijalno su dostupne, dok za sve njih postoji sezona i način branja, ali i proces sušenja i dalja prerada lekovitog bilja.

„Vreme berbe određenih biljaka ne treba shvatiti kruto. Nakon oštre i duge zime buđenje prirode je znatno kasnije, tako da na primer, neko lekovito bilje neće cvasti u prvim danima maja, nego tek negde sredinom juna ili čak kasnije. Osim toga, treba imati na umu da je stanište biljke od velikog značaja za njen razvoj. Kasno proleće ili hladno mokro leto znatno usporava sazrevanje biljke“, dodaje Zoran Janošević, sakupljač lekovitog bilja.

Teško je postaviti granicu šta je lekovito bilje, a šta nije. Prema nekim teorijama, sve biljke mogu biti lekovite, samo je pitanje pristupa i načina korišćenja. Biljke mogu pomoći kod zdravstvenih tegoba, kao zamena za medikamente, ali i u svakodnevnom životu, kada je u pitanju stres ili prehlada, kada češće pribegavamo narodnoj medicini.

Poslednji dani avgusta i prve dve sedmice septembra za većinu travara su kraj letnje sezone branja lekovitog bilja, s obzirom na to da sledi jesenje branje plodova i vađenje korenja. Zato, ukoliko ovih dana odete na odmor ili izlete u prirodu, potražite neku lekovitu biljku, jer je korisno imati je u kućnoj apoteci. Nakon branja, biljke pažljivo osušite i potom ih upakujte u tamne staklene tegle i kartonske kutije ili napravite sirupe, tinkture…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *