Sindikati očekuju konstruktivan pristup pregovorima o kolektivnom ugovoru

BOR – Reprezentativni sindikati kompanije „Srbija Ziđin Koper Bor“ postigli su dogovor o zajedničkom nastupu u predstojećim pregovorima za zaključenje kolektivnog ugovora.

Zajednički stav je da je predloženi tekst  novog kolektivnog ugovora, koji su dobili od poslodavca neprihvatljiv zbog umanjenja prava zaposlenih u odnosu na važeći kolektivni ugovor.

Pregovori su još u početnoj fazi, za sada se dogovara protokol o radu odbora, a tek za nekoliko nedelja počeće konkretni razgovori o tekstu kolektivnog ugovora.

U Sindikatu rudara Srbije, Sindikatu metalurga i Samostalnom sindikatu smatraju da će konstruktivan pristup učesnika na pregovorima u narednom periodu dati rezultate na obostrano zadovoljstvo.

U narednih desetak dana, koliko je zakonski rok,  poslodavcu će biti dostavljene primedbe na predloženi tekst kolektivnog ugovora, a tek nakon toga slede pregovori, o čijem toku će sindikati redovno informisati zaposlene u Boru i Majdanpeku. U sindikatima kažu da će insistirati na tome da odredbe koje su u postojećem kolektivnom ugovoru ostanu na snazi i primene se i u novom kolektivnom ugovoru.

Postojeći kolektivni ugovor na snazi je do 21. juna, do kada bi svi pregovori sa poslodavcem trebalo da budu završeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.