Sindikati Ziđina najavljuju protestnu šetnju

BOR – Reprezentativni sindikati kompanije Srbija Ziđin Kopre najavili su za sutra protest zaposlenih u ovoj kompaniji ispred generalne direkcije Ziđina i protestnu šetnju. Okupljanje se planira za 15 sati, a nakon obraćanja predstavnika različitih sindikata, protestna šetnja biće organizovana do topioničke kapije pored borske pijace.

Razlog je, kako navode u sindikatima, jednostrano donošenje Novog pravilnika o radu u ovoj kompaniji, koji umanjuje prava radnika u mnogim oblastima, od načina obračuna i isplate zarada, preko prava invalida rada, do broja dana za davanje krvi i korišćenja administrativnih zabrana.

Novi pravilnik je donet 15. decembra, a nakon protesta radnika koji su organizovani 27. decembra, njegova primena je trebalo da bude odložena. U sindikatima Ziđina kažu da se delovi pravilnika selektivno primenjuju, a u kolikoj meri videće se uskoro u zavisnosti od načina isplate i obračuna zarada za januar.

Njihov jedini zahtev je da do potpisivanja novog kolektivnog ugovora na snazi ostane stari Pravilnik o radu koji je važio od sredine 2021. godine, a da se novi pravilnik potpuno povuče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.