Slabo interesovanje Borana za sufinansiranje ugradnje solarnih panela

BOR – Javni konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za porodične kuće u Boru traje do 17. maja. Iako ima dovoljno finansijskih  sredstava, odziv građana nije dobar. Do sada se na konkurs prijavilo deset zainteresovanih, a novca ima za još njih dvadesetak, rečeno je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Očekivali smo veći odziv naših sugrađana. Očigledno da je aktuelna svetska ekonomska kriza unosi dodatnu nesigurnost među stanovništvom, ali moj je savet da bi vlasnici kuća trebalo da iskoriste ovako povoljnu priliku.  Maksimalan iznos sufinansiranja po ugrađenom kilovatu je 70 hiljada dinara, a u domaćinstvu može maksimalno da bude postavljeno do šest kilovata panela sa pratećom opremom“, naglasio je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Za sufinansiranje ugradnje solarnih panela iz gradskog budžeta izdvojeno je pet miliona dinara, a još toliko dobijeno je od Ministarstva rudarstva i energetike. Projektom je predviđeno da grad i država sufinasiraju polovinu vrednosti ugradnje solarnih panela, a ostatak građani.

Ovo je jedna pametna investicija koja će građanima doneti niz benefita. Najvažnije je ušteda u računima za električnu energiju, a svakako je važan i prelezak na obnovljive izvore energije koje utiču na očuvanje i kvalitet okoline“, istakao je član Gradskog veća u Boru Igor Janković.

Jedan od uslova za učestvovanje na konkurs za sufinasiranje ugradnje panela je da je osoba vlasnik objekta, ako nije,osoba koja je prijavljena na toj adresi mora da ima njegovu saglasnost.  Sam objekat takođe mora da ispunjava jedan od četiri uslova.

Nakon završetka konkursa 17.maja, komisija će pregledati dokumentaciju, posetiti prijavljene građane i utvrditi rang listu na osnovu četiri kriterijuma. To su izgled fasade i stolarije,zatim koji je primarni način grejanja i četvrti takozvani Ka faktor koji se dobije deljenjem površine objekta sa brojem prijavljenih osoba na toj adresi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *