Šljivoviću evropska nagrada za inovacije u onlajn nastavi

ZAJEČAR – European SchoolNet je i ove godine organizovao Nedelju otkrivanja STEM-a (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika), ali je pandemija Korona virusa naterala organizatore da u takmičenja uključe i onlajn nastavu.

Mladen Šljivović je sa učenicima četvrte godine izveo seriju eskperimenata iz nuklearne fizike koje su učenici radili od kuće pomoću PHET simulacija, a potom uz igru Nuclear INC 2 učili o radu nuklearnih reaktora.

Ja već godinama radim na problemu kako motivisati učenike i kako im prići, imajući u vidu da je reč o maturantima četvrte godine gimnazije koji se pripremaju za prijemni ispit, tako da sam ja i pre ove situacije sa virusom razmišljao da uključim neku vrstu igre u nastavu. Sada kada je trebalo pronaći način, ja sam se okrenuo sajtu koji ima simulacije i koji bi mogao da pomogne da se napravi eksperiment koji je potpuno bezbedan i radi se od kuće i uspeo sam da pronađem i fenomenalnu igru za android telefone, u kojoj igrač bukvalno upravlja nuklearnim reaktorom, vodeći računa o svim parametrima koje bih i ja predavao“, kaže nagrađeni profesor.

Šljivović smatra da je ovakav način edukacije korisniji učenicima i planira da tu praksu zadrži i u redovnoj nastavi, jer se pokazalo da je delotvornija i da učenici više učestvuju u nastavi i bolje razumeju gradivo.

U klasičnoj nastavi ja bih pričao o svemu tome, a na ovaj način oni su sve sami otkrili, tako da nastava ni jednog trenutka nije izgubila ni na čemu, ali je dobila na tome što je zanimljivija i na većoj uključenosti učenika u sam proces nastave, što mislim da je najbitnije“.

Mladen je jedan od dva dobitnika ovog prestižnog priznanja iz Srbije, a uručenje nagrada će biti održano u Briselu čim prilike to dozvole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *