BOR-Zoohigijenska služba Javno komunalnog preduzeća „3.oktobar“ u Boru u saradnji sa nevladinim organizacijama, pre svega „Borskim šapama“ preduzela je  brojne aktivnosti u cilju uklanjanja pasa lutalica i njihovog udomljavanja. Zahvaljujući tim merama broj ujeda pasa lutalica na području Bora je smanjen sa pet stotina na 300 godišnje, a odšteta koja se izdvaja iz budžeta grada Bora, od 84 miliona na 25 miliona dinara.

Smanjeni su sudski i troškovi za izvršitelje, a građani,ukoliko ih ujede pas, imaju mogućnaost da potpišu sporazum sa gradom o vansudskom poravnjanju kako bi dobili svoju naknadu. Ono što je najbitnije, u prošloj godini udomljeno je  200 pasa“, ističe Nikola Marić, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Iako je uklonjen veliki broj pasa sa ulice i udomljeno  više od dve stotine lutalica, kapaciteti borske Zoohigijenske službe su i dalje, uglavnom, popunjeni.

“ U toku je adaptacija novih prostora za čuvanje pasa, izmestićemo i veterinarsku ambulantu kao bi uslovi u zoohigijenskoj službi  bili što bolji“, dodao je Marić.

Da bi se broj pasa lutalica na ulicama Bora i dalje smanjivao   u zoohigijenskoj službi značajno su unapredili uslove rada. Uveden je savremeni način hvatanja napuštenih pasa hemijskim sredstvima,a takođe je digitalizovano i vođenje evidencije pasa u prihvatilištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *