Snegu se raduju poljoprivrednici

BOR – Sneg se zabeleo na poljima borskog okruga, ima ga i do tridesetak centimetara. Stručnjaci u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu, kažu, pao je u pravo vreme. Pokrivač je zaštitio ratarske kulture od eventualnog izmzavanja, a voćke imaju dovoljno vlage.

Pšenica na oko 18.000 hektara u borskom okrugu spremno je dočekala zimu. U zavisnosti od vremena setve nalazi se u gotovo svim fazama razvoja, od nicanja, pa do bokorenja, ali pre temperature koja je padala i do minus petnaest  stepeni , žita su ušla u fazu mirovanja. Iako na samom početku ovog hladnog perioda nije bilo snežnog pokrivača pšenica nije izmrzla, jer ona bez snega može da izdrži temperaturu  i do minus 20 stepeni. Tokom dana sneg je počeo da se topi, tako će do sada suve oranice imati sasvim  dovoljno vlage koja im je itekako neophodna.

Poljoprivredni stručnjaci u Negotinu kažu da su nakon obilaska terena uočili da je na velikom broju oranica pšenica požutela, ali ne zbog mraza, već zbog nedostatka đubriva u setvi. Manjak azota se može nadoknaditi prihranjivanjem krajem februara, ali ukoliko je razlog fosfor, njegov nedostatak  biće veoma teško nadoknaditi.

Sneg je dobro došao i voćkama, pre svega zbog zemljišne vlage. Kod nekih vrsta je pred Novu godinu krenula vegetacija, ali reč je o sporadičnim slučajevima tako da nisu zabeležena značajnija oštećenja, ističu stručnjaci u negotinskoj poljoprivrednoj službi.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3lejf1″ allowfullscreen ]
Snegu se raduju poljoprivrednici, 08… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *