Spaskovski: Dobit iz tekućeg poslovanja RTB-a Bor veća od osam miliona dolara

BOR – Globalna svetska kriza i pad cena na tržištu metala, nije zaobišla ni RTB Bor, ali se ove godine očekuju bolji poslovni rezultati u odnosu na 2015. godinu, posebno ako se u obzir uzme porast cene bakra na svetskoj berzi poslednja dva meseca, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski na konferenciji za novinare.

„Globalni poremećaji na svetskom tržištu metala nisu mogli da zaobiđu RTB Bor. Uz to ogroman problem nam je napravila ledena kiša decembra 2014. godine u Majdanpeku čije su se posledice osetile u 2015. godini jer nam je u RBM-u ostalo zarobljeno 4.300 tona bakra i 340 kilograma zlata. Prošle godine nas je zadesio i požar na novoj fabrici sumporne kiseline, koji su izvođači radova priznali, ali su potom otišli i ostavili nas da se sami snalazimo. Morali smo da radimo u improvizovanim uslovima i da sami savladavamo novu tehnologiju. Tek u septembru 2016. godine završili smo zamenu delova koji su tada izgoreli i potpuno stabilizovali rad. Uz to cena bakra na svetskoj berzi je pala, što je dovelo do ne tako dobrih poslovnih rezultata u 2015. godini, a malo boljih u ovoj godini. Očekujem da ćemo poslovnu godini završiti sa osam miliona dolara dobiti iz tekućeg poslovanja, ali bez amortizacije“, rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Ukoliko vrednost bakra na svetskoj berzi u narednom periodu ostane na nivou koji je veći od pet hiljada dolara po toni, može se očekivati da će 2017. i 2018. godina biti znatno bolje za RTB Bor, naglasio je Spaskovski.

Spaskovski: Dobit iz tekućeg poslovanja RTB-a Bor veća od osam miliona dolara, 21. decembar 2016.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *