Spoticanja u privatizaciji medija

BOR – Zakon je jasan i mediji će biti privatizovani, zvanično, do kraja oktobra, obrazloženo je prilikom letošnjih usvajanja izmena i dopuna zakona o informisanju. Do vlasništva će moći i zaposleni, ako budu raspoloženi da iskoriste pravo na besplatne akcije. I pojedini mediji su upravo tim putem i krenuli, poput Regionalne Radio televizije Vranje, koja je stigla i do kraja procesa. A onda, iznenađenje: tumačeći Zakon o privatizaciji, nadležna agencija dodelila je zainteresovanima, a u najvećoj medijskoj kući Vranja ostalo ih je 16, svega 33 odsto udela u vlasništvu, po kriterijumu 200 evra po godini staža. Ostatak, dve trećine udela pripisano je akcionarskom fondu, praktično državi, pa su, na iznenađenje mnogih, vlasnici vranjanskog medija zapravo postali svi građani Srbije. Ovakvoj odluci odmah su se suprotstavila najveća novinarska udruženja Srbije, okupljena u medijsku koaliciju koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal press.

„Ako država izlazi iz medija, Zakonom se definiše obaveza društva, odnosno lokalnih samouprava da projektno finansiraju medijski sadržaj medija i da što više moguće kapitala prenesemo na zaposlene u medijima. Ovo smo zagovarali jer tu vidimo samostalnost uređivačke politike, zato što tu vidimo razvoj profesionalizma i zato što vidimo da država nema mnogo interesa od prodaje medija u uslovima ekonomske krize i lošeg ekonomskog položaja medija: država ne može da prihoduje, nikakav značajan novac ne može dobiti od toga što će npr. prodati RTV Vranje, a sa stanovišta interesa javnosti, da budu dobro informisani i da imaju dobar i kvalitetan program u javnom interesu, najbolje je, naravno, da zaposleni koji su stvarali te medije i sačuvaju te medije i da garancija njihove autonomnosti, profesije i profesionalizma upravo bude i vlasništvo u medijima“, istakao je u emisiji „Aktuelno“ Televizije Bor Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Ipak, Agencija za privatizaciju tvrdi da u postupku privatizacije Javnog preduzeća Radio televizija Vranje postupa saglasno odredbama Zakona o privatizaciji. U saopštenju stoji da: „ukoliko se htelo drugačije postupanje od odredbi Zakona o privatizaciji, to je moralo biti precizirano Zakonom o javnom informisanju i medijima“. S obzirom na to da je i resorno ministarstvo stalo na stranu zaposlenih, u medijskoj koaliciji uvereni su da će rešenje biti pronađeno.

„Non-stop razmišljamo svih ovih dana i savetujemo se i čitamo sve moguće i razmenjujemo mišljenja i advokati nam samo prolaze kroz udruženje, danas nam je bio i jedan od najpoznatijih naših pravnika, profesor Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda. I zaista mislim da ćemo mi naći rešenje. Očekujemo sastanak, medijska koalicija je zatražila hitan sastanak sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem i ministrom privrede Željkom Sertićem, da vidimo šta njih dvojica imaju da nam kažu i kako oni misle da se to reši“, rekao je Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije.

I dok se u Radiju i Televiziji Vranje zaposleni nadaju pozitivnom rešenju problema i da zaista i zvanično dobiju pravo da upravljaju svojom medijskom kućom, u novinarskim udruženjima očekuju da će takvo rešenje biti doneto brzo, u roku koji se meri danima, jer od njega zavisi i sudbina drugih medijskih kuća u procesu privatizacije, oročenom do kraja oktobra.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x36bz5b“ allowfullscreen ]
Spoticanja u privatizaciji medija, 11… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *