Srbija u Evrotransplantu

BOR – Srbija je primljena u međunarodnu organizaciju Evrotransplant, što znači da će građanima, kojima je potrebna transplantacija, biti dostupniji organi.

U ovom trenutku uz Srbiju, Evrotransplant čini još osam zemalja: Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija. To znači da se potencijalni donor traži među 135 miliona ljudi, čime su povećane šanse da se na vreme uradi transplantacija, jer za svih osam zemalja postoji jedna lista čekanja.

„Članstvo u Evrotransplantu je veoma značajno“, kaže predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Srbije, profesor doktor Ljubinko Todorović, „ali da bi ostala u ovoj organizaciji, Srbija mora da poveća broj donora organa sa manje od tri koliko je prošle godine bilo na milion stanovnika, na najmanje deset i izradi jedinstvenu listu čekanja, a za to je najznačajnija dobra organizacija na nivou države. Tokom 2011. godine imali smo 75 transplantacija bubrega, a prošle godine je njihov broj pao na svega 21-nu. To je ogromna razlika. Poglavlje o transplantaciji u pregovorima bi trebalo da bude zatvoreno do 2018. godine, a na ovaj način Evropa nas vuče da primenimo sve standarde koji važe u Evropskoj uniji“, naglašava Todorović.

Srbija u Evrotransplantu, 30. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *