Srbija Ziđin Koper počinje remont topionice da bi smanjio zagađenje

BOR – Povodom aktuelne situacije sa povećanim aero zagađenjem, koje je poslednjih meseci gotovo svakodnevno, posebno u avgustu i septembru prelazilo dozvoljene granice, kompanija Srbija Ziđin Koper je dala saopštenje za javnost u kome se između ostalog kaže da je ova kompanija odlučila da odmah zaustavi rad topionice i da krene u remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar.

S obzirom na to da je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru, kompanija izražava žaljenje, kaže se u saopštenju. Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što je dovelo do povećanja prelivanja dimnih gasova, objašnjavaju u kompaniji Ziđin i dodaju da je značajna faktor lokacija topionice koja se nalazi u dolini, pa se u uslovima povećanog vazdušnog pritiska gasovi zadržavaju na nižem nivou i koncentrišu.

Sva oprema će biti pregledana i odmah će se pristupiti otklanjanju kvarova koji budu ustanovljeni, čime će biti sprečeno curenje dimnih gasova, prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećano iskorišćenje sumpor dioksida. U saopštenju kompanije Ziđin se ističe da će biti izvršene sve izvodljive popravke prema realnom stanju opreme i preduzete sve neophodne mere.

Zbog starosti postojećih objekata potrebno je sprovesti sveobuhvatnu tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice. Ovo se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje. Upravo zbog toga, kada je Kompanija preuzeta, odlučeno je da se prioritet da ulaganjima u topionicu i planirano je da ukupna investicija bude 265 miliona američkih dolara.

Ziđin planira da do kraja decembra 2022. godine završi tehničku rekonstrukciju topionice, pri čemu će se prioritet dati završetku sistema za sakupljanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje koji bi trebalo da bude urađen do kraja decembra 2021, uz pretpostavku da će blagovremeno od nadležnih institucija dobiti sve potrebne građevinske i ostale dozvole.

Kompanija će i nadalje održavati tesnu saradnju sa akcionarima, Vladom Republike Srbije, lokalnom samoupravom i stanovništvom lokalnih zajednica, radeći na zajedničkom pronalaženju i sprovođenju mera za neprekidno poboljšanje kvaliteta vazduha, kaže se još u saopštenju za javnost kompanije Srbija Ziđin Koper.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *