Šrif dobio Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje

0
BEOGRAD – Javno preduzeće Štampa, radio i film u Boru zauzelo je četvrto mesto u kategoriji malih i mikro preduzeća u Srbiji, u tradicionalnom dvogodišnjem izboru Republičke Privredne komore u oblasti društveno odgovornog poslovanja. Priznanje je uručeno direktoru preduzeća, Vladanu Novoviću, na svečanosti kojoj su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Ova prestižna nagrada dodeljuje se privrednim društvima koja su posvećena ideji društveno odgovornog poslovanja zasnovanog na etičkim, ekonomskim, ekološkim i socijalnim normama i principima.
„Za javno preduzeće Štampa, radio i film veliki je uspeh što se svrstalo u 10 najboljih kompanija i preduzeća u Srbiji, posebno ako uzmete u obzir činjenicu da je preduzeće bilo u likvidaciji. Danas preduzeće ostvaruje dobit i plaća porez na dobit u poslednje dve godine a prema istraživanjima agencija spada u red uspešnijih preduzeća što je prava retkost, pre svega u medijima u Srbiji. Projekti koje realizuje imaju socijalni momenat jer su od značaja za stanovnike istočne Srbije „ istakao je na dedeli prizanja u Privrednoj komori Srbije direktor JP „ŠRIF“ u Boru, Vladan Novović i dodao da uprkos činjenici da preduzeće očekuje svojinska transformacija, firma, osim dobrih finansijskih rezultata, pokazuje da može i društveno odgovorno da posluje. Osim izuzetne saradnje sa opštinama u regionu, ŠRIF usko saradjuje i sa nevladinim organizacijama, medijski ih promoviše i podržava, emituje program na jezicima nacionalnih manjina a primer društveno odgovornog poslovanje je svakako i ustupanje diskotete koja je u sastavu preduzeća na besplatno korišćenje borskom Centru za kulturu za organizaciju kulturnih i muzičkih manifestacija a sve u cilju  podizanja kulturnog života u gradu.“
U poslovnom kaledaru Srbije dodela nagrada najuspešnijim kompanijama i preduzećima ima važno mesto, to je prilika da se okupe poslovni lideri.
„Domaće kompanije su sve svesnije da se uspešno poslovanje i dugoročno pozicioniranje na tržištu ne može meriti samo kvalitetom proizvoda, brojem potrošača, tržišnim udelima i profitom. Mera uspeha je i zaštita životne sredine, zdravlje i bezbednost zaposlenih, zadovoljavanje potreba lokalne zajednice, ali i podizanje ugleda preduzeća – rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
Predsednik žirija Marko Savić i direktor Centra za monitoring i evaluaciju u Privrednoj komori Srbije je kazao da je društveno odgovorno poslovanje uhvatilo svoje korene i da je postalo ključna karika uspešnog poslovanja. On je naglasio da su kandidati u kategoriji malih i mikro preduzeća ostvarili izuzetan uspeh i da su projekti u ovoj kategoriji žiriju zadali težak zadatak.
Društveno odgovornim poslovanjem u kategoriji malih i mikro preduzeća, osim JP „ŠRIF“, mogu da se pohvale i kompanija za proizvodnju i promet kozmetike Aura D.O.O. Niš, Special Travel Agency iz Beograda, „Eco Fenix“ iz Subotice,  preduzeće koje se bavi reciklažom otpada i preduzeće „Kosmos“ iz Beograda koje se bavi profesionalnom rehabilitacijom osoba sa invaliditetom.
U kategoriji velikih I srednjih privrednih društava priznanja su dobili Specijalna bolnica Banja Kanjiža, NIS ad Novi Sad, Bambi ad Požarevac, Telenor i Telekom Srbija, kompanija koja je lidersku poziciju za društveno odgovorno poslovanje opravdala kampanjom „Kada vozis parkiraj telefon“. Nagradu prvorangiranom u ovoj kategoriji uručio je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna I boračka pitanja Aleksandar Vulin.
Nacionalna nagrada za društveno odgovorno poslovanje ustanovljena je 2007 godine.Od tada do danas više od 300 kompanija I preduzeća u Srbiji,  osim dobrih finansijskih rezultata pokazalo je i da mogu I društveno odgovorno da posluju. Primer dobre prakse je svakako i JP „Štampa radio i film“ iz Bora.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2lk9x9″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *